Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felszerelés

2008.01.27

Egy kutya gondozásához, etetéséhez, neveléséhez számos eszköz szükséges. Ezek kiválasztásakor tartsuk szem előtt az adott fajta igényeit és ebünk életkorát. Megfelelő, de nem feltétlenül drága eszközök vásárlásával megőrizhetjük kedvencünk egészségét és megóvhatjuk számos bajtól.

A kölyköket már 6-7 hetes korukban elkezdhetjük hozzászoktatni a nyakörv viseléséhez. A kutyák helyes neveléséhez hozzátartozik, hogy fegyelmezetten, pórázon sétáljanak gazdájuk mellett. A bőrből készült nyakörv könnyen lecsatolható, és a kölyök növekedésének megfelelően állítható. Ügyeljünk arra, hogy lazán álljon, de az állat ne tudja kihúzni belőle a fejét. Ha kedvencünk időnként elcsavarog, akkor nyakörvére tegyünk egy bilétát, amelyen szerepel címünk és telefonszámunk. A nyakörvre kell helyezni a veszettség elleni oltást igazoló kis műanyag lapot is. A kutyák még felnőtt korukban is szeretnek játszani. Számos olyan játék van forgalomban, amelyek azon túl hogy jókedvre derítik kedvenceiket, hasznosak is. A műcsont tisztítja és erősíti a fogakat, az apportfa és a labda pedig jól használható a kiképzéshez. Vigyázzunk, hogy ne vásároljunk kisméretű játékot, amelyet a kölyök lenyelhet.

Amennyiben elhatároztuk, hogy fekhelyet vásárolunk kedvencünknek, akkor olyat válasszunk, amely mosható és könnyen tisztán tartható. A fekhely rendszeres tisztításával elejét vehetjük a rendkívül kellemetlen élősködők -a bolhák- elszaporodásának, mivel ezek rendszerint ide rakják le petéiket. Ha kölyök állatnak vásárolunk fekhelyet, akkor az olyan méretű legyen, amelyet felnőttként is használhat. Kiskutyánktól kezdettől fogva követeljük meg, hogy saját helyén aludjon, ezzel elkerülhetjük, hogy ágyunkat, karosszékünket, kanapénkat használja.

Az etető- és a vizes tál jól tisztítható anyagból készüljön. A műanyag és a kerámiatálak könnyen megsérülnek, különösen akkor, ha az állat játszik velük. A keletkezett repedésekben pedig megtelepedhetnek a baktériumok. Eleinte ne próbálkozzunk a kölyök étrendjének megváltoztatásával.

Amennyiben az ebecske bentlakó, ügyeljünk arra, hogy a hideg téli napokon sétáltatásnál ruhácska kerüljön rá. Mivel ő is egész nap melegben van, ha kimegy a hidegbe könnyen megfázhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szia

(Anna, 2009.01.09 18:49)

szia!
kitettem az oldalad a linkeim közé az oldalad!
léci Te is tedd ki az enyémet!