Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálás

2008.01.27

A helyes táplálkozás a kölyök egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen, de a felnőtt kutya kondíciója, fizikai állapota, betegségek elleni ellenálló képessége ugyancsak az étrend szakszerű összeállításától és a megfelelő etetési módszerektől függ. Mindössze kétféle eljárásról beszélhetünk, az egyik amikor a tulajdonos naponta meghatározott időközönként eteti kutyáját. A másik amikor hagyja, hogy az eb a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozzon, amikor csak eszébe jut. Ezt hívják önetetésnek. Ebben az utóbbi esetben a kutya egy idő után már saját maga "szabályozza" fogyasztását. Amennyiben a gazda úgy dönt, hogy saját maga kívánja meghatározni: mikor, mennyit egyen a kutya, elvégre ő a "falkavezér", akkor az egyik legfontosabb szempont, hogy mindennap azonos órában adjon enni az állatnak. A jól tartott eb sokszor szinte percnyi pontossággal várja azt a pillanatot amikor tálalják végre elemózsiáját. Ráadásul, ha mindig ugyanabban az időben etetjük a kutyát, ezzel a módszerrel gondoskodunk az állat jó étvágyáról is. A meghatározott etetési időkön kívül viszont legyünk "állhatatosak" és ne adjunk az állatnak enni, mert egyrészt nem tudjuk ellenőrizni tényleges táplálékigényét, másrészt koldulásra, ételkunyerálásra szoktatjuk.

Az ételt ne tűzforrón, de ne is jéghidegen, hanem langyosan kínáljuk a kutyának, mégpedig lehetőleg mindig ugyanazon a helyen és ugyanabban az edényben. Étkezés után a kutyának legalább két óra pihenésre van szüksége, hogy a táplálékot jól megemészthesse. Minden olyan alkalommal, amikor az ebre valamilyen nagyobb fizikai megterhelés vár, kevesebbet adjunk neki enni. A teli gyomorral való mozgás egészségtelen, a fiatal állat fejlődésére pedig kifejezetten hátrányos! Mindig gondoskodjunk arról, hogy kutyáink előtt mindig legyen friss ivóvíz! Egyetlen élő szervezet sem létezhet, működhet víz nélkül. Egy ebnek -testtömegétől függően- 0,5-2 liter vízre van szüksége naponta. Miután az állat mindig ösztönszerűen annyit iszik, amennyi folyadékra szüksége van, soha nem hagyhatjuk üresen vizes edényét! Különösen akkor ügyeljünk erre, ha elhízott kutyát fogunk fogyókúrára vagy ha valamilyen megerőltető feladatot lát el az állat és erősítő táplálékot adnak neki.

Hasznos tudni:

Nem kell ebünket konzerv étellel etetni. Sok finom és tápláló kutyaeledelt a gazdi is el tud készíteni. A téli időszakban érdemesebb kutyuskánknak langyos vizet adni, így elkerülhetjük a torokfájást. A mopszoknál mondhatni normális a hányás, mivel habzsolnak.

Epilepsziás mopszoknak a GinkoBiloba cseppek segítenek. Naponta 10 csepp és először mérséklődik, majd látványosan csökken a rohamok száma. Kisktyámnak havonta 3-4 x volt rohama. Egy éve alkalmazzik a GinkoBilobát és mostanra sok havonta, ha egy rohama van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szia

(Anna, 2009.01.09 18:49)

szia!
kitettem az oldalad a linkeim közé az oldalad!
léci Te is tedd ki az enyémet!